Габриела Руменова, основател на платформата Ние, потребителите“ и дългогодишен PR на Комисията за

...
Габриела Руменова, основател на платформата Ние, потребителите“ и дългогодишен PR на Комисията за
Коментари Харесай

Габриела Руменова: Опасни за потребителите са онлайн платформите за споделено пазаруване

Габриела Руменова, основател на платформата " Ние, потребителите “ и дългогодишен PR на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), в изявление за предаването " България, Европа и Светът на фокус " на Радио " Фокус "

Днес означаваме Световния ден на потребителя (бел.ред. изявлението е извършено на 15.03.2023 г.). Живот в консуматорско общество ли, какво е потребителското държание през днешния ден и какъв брой предпазени сме ние всички, потребителите? Казвам добър ден на Габриела Руменова – създател на платформата " Ние, потребителите “ и дългогодишен PR на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).  


Здравейте.  

Г-жо Руменова, диалозите с вас са постоянно приятни и потребни за хората. Изхождам, несъмнено, и от вашите пълномощия за потребителските проблеми и дългогодишния ви опит в КЗП. Искам да ви благопожелавам днешния ден, Празника на потребителите, на всички нас, тъй като както споделих, през днешния ден означаваме Световния ден на потребителите. Преди половин година вие създадохте и платформата " Ние, потребителите “, която се разраства. Все повече обаче се приказва за така наречен потребителски проблеми. Какво би трябвало да си кажем на днешния ден, кои са безконечните потребителски проблеми?   

Благодаря и аз за поканата, за това, че постоянно давате ефир на безконечните и настоящите потребителски проблеми, каните забавни посетители и специалисти, които ги разискват дружно с вас. Какви са най-честите проблеми, които не престават във времето – може би тези, с които потребителите се сблъскват съвсем всеки ден. Това е, когато не могат да упражнят главните си права, правото на претенция, когато са попаднали на дефектна стока или пък са възпрепятствани по някакъв метод от онлайн търговците. Знаем, че все по-активно става извършването на покупки през интернет. 

Да си върнат стока, която по някакъв метод не им е допаднала. Знаем, че законът ни дава 14-дневен период, когато пазарим от същински търговци, не от физически лица, да върнем стока, която не ни е харесала. Така че това са двете съществени трудности, с които се сблъскват потребителите, и не престават да се основават проблеми към тях, само че пък хубавото е, че може би поради групите, които съществуват в обществените мрежи, поради многото информация, която може да бъде открита към този момент в интернет, потребителите става все по-информирани, все по-любопитни за правата си, от ден на ден поддържат връзка един с различен и надлежно обменят информация и опит. Това ги прави някак си доста по-подготвени за всяка една обстановка, в която биха могли да попаднат.  

А консуматорско общество ли сме ние, българите? 

Ние, българите, може би не се отличаваме изключително доста от всички други нации в това отношение, тъй като и маркетинговите експерти, и цели промишлености работят за това да основават у нас потребности, които даже не съществуват, с цел да си купуваме артикули и услуги, които са все по-нови, атрактивни. И надлежно това са и спомагателните опасности, които пораждат пред нас, в случай че приказваме да вземем за пример за множеството приложения, които можем да изтеглим през интернет и да употребяваме на своите мобилни устройства. Понякога даже и не се замисляме какъв брой доста персонални данни предоставяме и достъп и до информацията в своите телефони. Така че тук виждаме по какъв начин класическата тематика " Потребителска отбрана и права на потребителите “ стартира доста директно да кореспондира и с тематиката за отбраната на персоналните данни.  

Това е по този начин. А това, че сме консуматорско общество и не се отличаваме от другите, като рецензия ли би трябвало да го одобряваме или като нещо друго? 

Наскоро гледах един филм, в който демонстрираха какъв брой доста вреди се нанасят на природата от производството единствено на една тениска. Никога не се бях замисляла в действителност и тогава си споделих, че може би не би трябвало да купуваме толкоз доста. Може би би трябвало да купуваме артикули, които са устойчиви във времето, които можем да употребяваме за дълги години. А пък и знаем поговорката, англичанинът е споделил от дълго време: не съм богат да закупувам на ниска цена. Може би е по-добре да преосмислим държанието си точно през тази призма. Да, ние не можем да се лишим от това, което ни е належащо, само че да помислим дали в действителност отглеждаме в себе си един потребител, без несъмнено, безусловно да се укоряваме за това, само че по какъв начин можем да понижим потреблението си по този начин, че хем да можем да задоволяваме своите потребности и потребности, хем да не трупаме непотребни движимости.  

Дали сме просто купувачи на богатства, или нещо друго? На какво равнище е потребителското държание през днешния ден? Много се изговори също по този начин за това да бъде комплициран таван на надценката на продуктите.  

Всички може би чуха, че в началото концепцията беше да се сложи таван на избрани артикули, които са от дребната потребителска кошница. Сега пък към този момент тази концепция се промени и се стигна до това да се разисква опцията да се вкара таван на надценката. Така, разсъждавайки от позиция отбраната на потребителите, аз имам известни опасения и за двата метода дали това няма да докара до недостиг точно на тези артикули, те да изчезнат от рафтовете и потребителите да не могат да си ги закупят на тези цени, което действително е ограничение на избора на потребителите. Т.е. техният избор още веднъж ще бъде редуциран до тези артикули, които нямат таван на надценките, и действително мярката не виждам по какъв начин би могла да проработи по този метод. А другите ми опасения пък са, че е допустимо да се стигне до задълбочаване на наклонността, която виждаме, че потегли от други европейски страни няколко месеца по-рано даже, за понижаване на размера на потребителските опаковки. Да, което може да компенсира за търговците тази загуба от слагането на таван на надценките. И третото ми най-сериозно безпокойство е, че сходна мярка може да докара до понижаване на качеството на продуктите – нещо, което потребителите е допустимо даже и да не схванат, тъй като в случай че ние виждаме, че тези артикули ги няма, в най-лошия случай ще си купим нещо, което е по-скъпо. Ако виждаме, че са понижени грамажите, също ще го разберем и ще знаем, само че в случай че се понижи качеството, ние няма даже и да разберем. И това към този момент в действителност е притеснително, тъй като тук приказваме за хранителни артикули и е директно обвързвано с нашето здраве.  

Да. Знаете инспекциите, които страната прави във връзка с цените на питателните артикули у нас. Ресорният министър Никола Стоянов съобщи, че всеобщо определяне има с по 80 до 90% надценка на продуктите. Как коментирате това? 

Аз си мисля, че даже да бъде потвърдена сходна надценка, тя не може да бъде осъдена по линия на законодателството. И въпреки всичко дано да не забравяме, тъй като се приказва за дописване на законите и така нататък, основаване на наредби… 

Да. 

Ние живеем в един свободен пазар и някаква остра интервенция в регулацията му по този метод не съм доста сигурна, че ще докара до някакви позитивни дълготрайни резултати за потребителите, в това число и по отношение на тези опасения, които споделихме малко по-рано. А пък във връзка с инспекциите, които се правят главно от КЗП, тъй като там виждаме, че прекалено много нелоялни практики се установяват, съпоставимо с предишни интервали – в случай че в предходните години на годишна база са забранявани сред 100 и 200, то в този момент виждаме по какъв начин за една-две седмици бяха открити толкоз нелоялни практики. Това е притеснително при всички положения, т.е. по какъв начин се случва. Но въпреки това пък чуваме от ръководителя на КЗП, че в действителност, с цел да се усети някакъв резултат от тези инспекции, би трябвало да минат сред 3 и 6 месеца. Аз не мога да си обясня за какво това е по този начин, в случай че КЗП има опция за осъществяване и на изключителни съвещания, а надлежно след взимане на решението на съвещанието на КЗП за издаване на заповед за възбрана на нелоялна комерсиална процедура, тази заповед би трябвало да бъде издадена в 14-дневен период. Така че 14-дневният период доста далечно кореспондира с един интервал от 3 до 6 месеца. 

Да, господин Алипиев беше наш посетител тук преди дни и той съобщи, че в действителност в действителност им би трябвало време от 3 до 6 месеца. Това бил рационален период, в който да се даде опция и да се чака някакъв резултат от дейностите на КЗП. 

Странно ми звучи. 

Защото въпреки всичко би трябвало да се срещнат с всичко. Но да, това е вашето мнение. Колко предпазени са потребителите през днешния ден? Смятате ли, че страната ни ползва добре своите контролни функционалности или може да се направи още? 

Това, което на мен ми се желае да видя повече, е по какъв начин институциите работят взаимно по потребителските проблеми, тъй като ние в предходния наш диалог поставихме и тематиката за тези пластмасови кутийки, които от началото на годината ни се таксуват по 20 стотинки.  

Да. 

И в този момент има към този момент публични отговори от страна на КЗП, че откакто е оповестена цена авансово 20 стотинки – край, няма повече проблем, най-малко от позиция на техните пълномощия. Обаче аз си мисля, че в тази обстановка и в доста други, несъмнено, когато един проблем стигне до даден надзорен орган и той види, че неговите пълномощия не стигат, с цел да докара до дъно решаването на потребителския проблем, дано в действителност да се обърне към другите способени институции и взаимно да работят, тъй като хората не желаят да чуят от моя позиция " Няма проблем, обаче в този момент оправяй се нататък самичък “.  

Иска ми се да засегнем въпроса за подправените профили в интернет пространството, тъй като знаем, че ги има, за жалост ги има и хора постоянно се парят от сходни практики. За какво да внимаваме? 

Можем да ги срещнем и в обществените мрежи, а и в така наречен онлайн платформи за споделено извършване на покупки. Когато приказваме за платформите, е доста рисково, тъй като там има предложения, които са от същински търговци и от физически лица, само че тъкмо тези физически лица, които основават свои сметки, с цел да могат да оферират по-често артикули, по-рядко услуги, както са се появили, по този начин доста бързо могат и да изчезнат. И по тази причина нашият съвет към потребителите е, когато пазарят от онлайн платформи, доста деликатно да извърнат особено внимание на това дали е търговец или е физическо лице и в случай че става дума за покупки, които са по-скъпи, нашият съвет е в действителност да не се изкушават да купуват от физически лица, тъй като в тези случаи те не разполагат с всички свои права по Закона за отбрана на потребителите – казахме, правото на отвод, на претенция при дефектна стока, даже в случай че щете физическото лице не носи отговорност, в случай че не е разгласило наложителната другояче по закон информация или в случай че тя не е вярна. И може да се окаже, че ние в действителност съпоставяме две предложения – едната на търговеца, който всичко си е описал правилно, и другата – на физическото лице, което е импровизирало, и ние избираме, естествено, тази на физическото лице, тъй като е по-евтина самата стока, и вършим неточност.  

А пък в обществените мрежи е още по-опасно, тъй като там знаете какъв брой бързо се основават и профили, и страници, и групи и в последна сметка по-късно изчезват. Наскоро сътрудника Лияна Панделиева ни насочи към един проблем, който беше тъкмо подобен, единствено че казусът беше със уебсайт, само че доста бързо формиран. Нямаше безусловно никаква информация за привилата за извършване на покупки в него, просто няколко, пет фотоси на един и същи модел дизайнерско яке, кожено. Отстъпката привличаше доста, тъй като костваха 100 лв. след понижението. 

А действителната цена по принцип? 

А действителната цена примерно няколко пъти по-скъпа, десетки пъти по-скъпа. И в действителност по какъв начин се извършваше доставката: ти поръчваш, оставяш свои координати за доставка. Интересното е, че не се ползваше куриерска работа, най-вероятно, тъй като се доставяше на адрес, на който лицето си е поръчало стоката. Не се дава опция за обзор, просто този, който идва – най-вероятно сложено лице, взима парите, не дава да се прегледа какво има в кутията, изчезва, потребителят отваря и вижда вътре тениски, напълно, напълно разнообразни неща. Даже имаше детски дрешки в единия от случаите. 

Да. Как можем да си търсим правата следователно? Какво следва да създадем, в случай че сме попаднали в сходна обстановка?  

Много е значимо, когато пазарим през интернет, изключително когато е от физически лица, да осигурим задоволително доста доказателства и следи, с цел да може, в случай че се стигне до следствие от страна на органите на реда, защото тук ГДБОП би трябвало да се намеси, да им дадем тази опция те да си свършат добре работата. Знаем, че такива следствия нормално лишават доста време, от време на време даже са несполучливи, тъй като както казахме, или се употребяват подставени лица, или пък през няколко лица се прави доставката и на процедура е доста мъчно проследимо какво и по какъв начин се случва. Може по правосъден ред да се търсят правата, само че нормално тук покупките са за доста ниски стойности и някак си е нерентабилно за потребителите. Затова е по-добре първоначално да сме по-внимателни, тъй като след това към този момент уреждането на проблема е надалеч по-трудно.  

Така, с цел да отбележим най-важните неща за подправените профили и поръчки, какво би трябвало да погледнем преди всичко – дали пазарим от физическо лице или? 

Или от същински търговец, да. 

Как да го отличим информацията?  

Истинският търговец би трябвало да има компания, която е записал. 

И е описал в обявата, да. 

И е описал. Да има физически адрес, да има същински имейл, на който ние можем да изпълним връзка с него, и нашият съвет също по този начин е, без значение дали пазарувате от търговци или от физически лица, постоянно да се уверят, че могат да се свържат и по телефон, и по имейл, а не просто в " Месинджър “ да си пишат.  

Добре, благодаря ви доста, че бяхте наш посетител през днешния ден. Какво е посланието ви на днешния ден към всички наши слушатели? 

Да бъдат любопитни за правата си, постоянно да се осведомят доста деликатно за това, което купуват, и за изискванията, при които могат да си го купят, и да бъдат дейни, в случай че възникне някакъв проблем, да си търсят правата до дъно.  

Търсете си правата, бъдете дейни, пазарувайте рационално! 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР